Nieuwsbericht
Image-1.png Image-2.png Image.png
 
Bestuur

Speech Voorzitter nieuwsjaarsreceptie

Nieuws afbeelding 11-1-2016
Welkom allen, leden, vrijwilligers, ouders van jeugdleden, etc.

Namens het bestuur van HC Derby wil ik jullie allen hartelijk danken voor jullie aanwezigheid. Ook alvast een applaus voor degenen die deze avond mogelijk hebben gemaakt. 

Het vorig jaar begonnen met PRET: positief, respectvol, enthousiasmerend en teamwork. Woorden die blijvend moeten worden herhaald en in Daden worden omgezet. Want ondanks het feit dat ik al 17 jaar op deze club langs kant mocht meekijken, ondertussen allerlei klusjes oppakken met de teams waar mijn kinderen in meespelen, wist ik niet heel veel van wat er op een club allemaal speelt. Van hockeymaffia tot ronduit onbeschoft gedrag naar coaches, trainers, scheidsrechters, teamgenoten, bestuursleden, commissieleden. Je gelooft je ogen niet. Mensen zijn zichzelf niet als het om hun kinderen gaat. Gelukkig zijn het in de club kleine aantallen en via het KNHB-bestuur begrijp ik dat dit op iedere club speelt. Maar het went nooit. Daarom zal ik mensen er op blijven aanspreken als zij de PRET vergeten zijn en het hoofddoel waar het om gaat: Plezierig een mooie sport bedrijven met enerzijds prestatie en anderzijds vriendschap en teamspirit. En nogmaals wil ik benadrukken dat we als bestuur en commissies open staan voor opbouwende kritiek. Graag, want fouten maken we en we willen ook de dingen die goed gaan graag verbeteren. Maar wel met respect graag! En een beetje relativeringsvermogen zou naar mijn persoonlijke smaak ook mogen. Kijk eens op zondag naar zo’n wedstrijd waarbij het er op het veld stevig aan toe kan gaan, maar wel na afloop een biertje met elkaar drinken! 

50 jarig bestaan: Vorig jaar vierden we ons vijftig jarig bestaan. En gevierd hebben we. Onder bezielende leiding van een zeer sterke lustrumcommissie zijn er fantastische feesten geweest. Ook allerlei activiteiten, van puzzelrit tot survivalspel. We hebben heel oude leden over de vloer gehad en die konden zien dat onze club nog steeds springlevend is. Op deze plaats een applaus voor de Lustrumcommissie!!!!!!!

We gaan in de nabije toekomst vaker feestjes vieren waarbij we ook onze oud-leden gaan uitnodigen. Ik hoor dat er plannen zijn voor mosselavonden, nieuwe pub-quizzen en andere feesten. Voor de jeugdfeesten moeten we nieuwe wegen gaan zoeken omdat onder de 18 Nix centraal staat. En dat is in het licht van de voorgaande vijftig jaar een stevige trendbreuk. Voor de kinderen die nu 14/15 zijn begint het al normaal te worden dus ik denk dat we vrij snel naar feestjes zonder alcohol voor onze jeugd zullen toegroeien. 

Tijdens de lustrumfestiviteiten zijn twee belangrijke vrijwilligers in het zonnetje gezet: Kees de Bouw en Dik van Rookhuizen. Zij hebben een Heugel ontvangen van de gemeente Zwijndrecht. Tijdens die bijeenkomst, waar ook de KNHB aanwezig was in de persoon van Erik Cornelissen, voorzitter van onze bond, werd ook het speciale vaandel vanwege ons jubileum aan ons overhandigd. Tegen de wethouder Jolanda de Witte gezegd: Ik hoop dat we hiermee de eerste vijftig jaar van onze club vieren en niet de laatste vijftig jaar! Onze club is namelijk behoorlijk verarmd. Onze velden zijn afgeschreven (tot de draad toe versleten), ons clubhuis is uitgewoond en we kunnen niet op deze manier door blijven gaan. Als je kijkt hoe andere hockeyclubs het doen vallen een aantal zaken op. Vaak nieuwe velden, mooie clubhuizen, goede voorzieningen. En hoewel wij de gezelligste club van Nederland zijn en op een zeer behoorlijk niveau hockeyen kun je wel stellen dat er duurzaam iets moet veranderen. De oorzaak is eigenlijk heel simpel: in tegenstelling tot de meeste andere hockeyverenigingen in Nederland en eigenlijk de meeste sportclubs van Zwijndrecht en H.I. Ambacht ook, moet onze club haar eigen broek ophouden. We moeten alles zelf doen terwijl andere clubs de velden voor een relatief klein bedrag ter beschikking krijgen van hun gemeentelijke overheid. Oorzaak ligt in een convenant dat ten tijde van de fusie is opgesteld en waarin dat is geregeld. Slim van de beide gemeenten, niet zo slim van ons, maar het uiteindelijke gevolg is de huidige staat van onze vereniging. Bloeiend qua ledenaantal, qua sportbeleving en qua gezelligheid, maar versleten en uitgewoond qua accommodatie. Om deze reden is het convenant van onze kant opgezegd. En toen is de bal snel gaan rollen. We zijn alle partijen in Zwijndrecht en H.I. Ambacht langs gegaan en met de wethouders van Zwijndrecht, en in een later stadium die van H.I. Ambacht zullen we moeten gaan bouwen aan een gezonde toekomst van onze club. Een zeer precaire positie waarin de Gemeente Zwijndrecht, de Gemeente H.I. Ambacht, de KNHB met haar keuringsregels (terecht), het samenwerkingsverband Noordoevers allen een rol spelen. Daarbij zijn er ook deadlines: als wij in begrotingsjaar 2017 een nieuw complex willen betrekken, hier of elders, dan moet dat in de voorjaarsnota van dit jaar zijn besloten. Concreet het kritieke pad volgend moeten wij onze plannen met de gemeente hebben afgestemd op 19 februari van dit jaar. Daarvoor heeft het bestuur de ondersteuning nodig van mensen uit de vereniging. Drie opties moeten worden doorgerekend en ingetekend. Daarbij zullen wij als club duidelijk moeten maken wat wij zelf kunnen bijdragen aan de totale investering van de velden en het clubhuis. En dan begint het onderhandelingstraject pas echt! U ziet: een situatie waar vele risico’s zichtbaar zijn en de kans op succes zeker niet groot is. Gelukkig wordt onder druk alles vloeibaar.

Ondertussen gaat het gewone werk door. Er moet immers gehockeyd worden. Meer dan 600 kinderen en bijna 300 volwassenen gaan in maart de velden weer op. Nu zijn bijna al de jeugdleden en een aantal senioren in de zaal aan het hockeyen. En daar komt heel veel begeleiding bij kijken. Goede scheidsrechters, trainers, coaches, begeleiders, teammanagers, rijouders, bardienstvrijwilligers. Om 1 team te laten draaien heb je al snel 6 man/vrouw nodig. Doe dat voor het gemak maal 70 en je komt aan ruim 400 vrijwilligers. Sommigen voor een paar uur per maand, anderen voor wekelijks 10 uur! En daar komen dan nog de feesten, onderhoudszaken, financiën, administratie, planning van wedstrijden, regelen van PR, inkoop, etc. bij! Volgens professor Meijs zijn er drie soorten verenigingen: Een vereniging voor Service Delivery: ANWB, 
Een vereniging voor Campaigning: Natuurmonumenten, GreenPeace
Een vereniging voor Mutual Benefit: HC Derby
Maar heel veel leden kennen het onderscheid tussen deze drie vormen niet. Ze denken dat HC Derby een soort ANWB is. Daarbij betaal je voor een dienstverlening en daarmee is dan de kous af. Ik heb 15 jaar geleden in het hockeyblaadje, dat toen nog thuis bezorgd werd, een artikel geschreven over ouders die hun kinderen nog net niet uit de nog rijdende auto donderen om vervolgens de ganse zaterdag vrij te zijn voor boodschappen, en andere vrijetijdsbesteding. Wij zijn een vereniging voor Mutual Benefit, we helpen elkaar met Actief Lidmaatschap. En daar komt een gigantisch potentieel aan energie vrij!

Wij zoeken op dit moment actief naar mensen in het bestuur, een penningmeester, iemand met hockeykennis en daarnaast willen we in de komende weken mensen die verstand hebben van bouwen, financieren, financieel plannen en exploiteren van sportaccommodaties mee laten denken in ons proces met de Gemeente Zwijndrecht en H.I. Ambacht. 

Voor de komende weken hebben we ook een groot aantal vrijwilligers nodig om ons clubhuis op te knappen. Zodat we de laatste twee jaar dit bijna vijftig jaar oude pand toch nog een frisse uitstraling kunnen geven. Geef je daarvoor op bij: Monique Hugers of Martin Pol!

Dit seizoen gaan we in zee met een nieuwe Hoofdsponsor: ABN-AMRO, speciaal doel: de jeugd in het algemeen, het breedtehockey in het bijzonder. Heel hartelijk dank aan degenen die dit geregeld hebben en complimenten aan de sponsorcommissie. 

Al met al een spannend jaar. 2016 zal in de toekomst worden gezien als het jaar van de Turn Around van onze club. Op naar de komende vijftig jaar!

Mag ik met u toosten op 2016!
Hinrich Slobbe

Gerelateerde nieuwsberichten

verstopping

Contact

Adres
Middellijn 3
3335 KC Zwijndrecht

Postadres
Postbus 347
3330 AH Zwijndrecht