Nieuwsbericht
Image-1.png Image-2.png Image.png
 
Algemeen

keepen

Nieuws afbeelding 19-9-2023

Een bericht niet alleen voor ouders en verzorgers, maar ook voor de veldspeler, coach, teammanager, trainer en lijn-coördinator.


Help! Mijn kind wil keeper worden!


Het lijkt een gewone woensdag te worden. Alles loopt zoals gebruikelijk, of toch niet?


Het is bijna etenstijd, je kind komt van de training thuis, gooit de spullen in de hoek, ploft op zijn vaste plek aan tafel neer en roept: "ik ga keepen!”Er valt een stilte. Het bericht wordt voor een tweede keer, maar nu wat zachter, herhaald.

Je denkt dat je het niet goed begrepen hebt. Misschien gaat het alleen om de wedstrijd van aankomend weekend. Wat aarzelend vraag je: "is het zaterdag dan jouw beurt?” Het antwoord is resoluut: "nee, niet alleen aanstaande zaterdag, maar ook die erna en daarna en daarna”.

Er ontstaat paniek, een vloedgolf van tegenwerpingen gaan door je hoofd. En…. stop!


Bij O9 wordt er kennis gemaakt met keepen. Iedereen komt een keer aan de beurt. Je krijgt een stoer pak aan en moet voorkomen dat de tegenstander scoort. Zo’n pak geeft je het gevoel een held te zijn en zoals je weet, gaan helden goed om met mensen, dus breng de spelers niet in gevaar!


Bij O10 staat vaak de echte keeper op. Het pak geeft hem dan niet meer het gevoel een held te zijn, het pak maakt van hem een held. Zolang de keeper meer doelpogingen afslaat dan er ballen ingaan, is hij zijn status meer dan waardig. Maar weet, wordt er gescoord dan raakt dit de keeper extra hard. Dat slijt niet met de jaren en dat heb ik niet van horen zeggen.


Hoe ouder je wordt, hoe sneller het spel gaat. Wist je dat een hockeybal met een gewicht van 156 tot 163 gram een snelheid kan bereiken van 130 km per uur, mits hij goed geslagen wordt? Voor de keeper is zijn pak zijn harnas. Ik begrijp de zorgen, maar hoe vaak wordt een keeper eigenlijk behandeld met ijs. De veiligste positie is die onder de lat. Heeft een keeper dan nooit wat? Natuurlijk wel, soms een (pijnlijke) blauwe plek, maar dat is dan het levendige bewijs van een goede redding en staat gelijk aan een trofee.


Keepen is dan ook een ander spelletje, een andere discipline. Het gaat niet om scoren, maar om het voorkomen daarvan. Voorkom je een doelpunt dan geeft dat een ongelooflijk kick, die bij een groot aantal keepers tot uiting komt. Keepers heb je in vele soorten, van zandzakken tot monsters. Zo’n monster verdedigt het doel met hand en tand en vliegt met tijden door de lucht om een redding te maken.


Net als voor spitsen (waarom eigenlijk?) wordt er voor keepers veel georganiseerd. Naast de keeperstraining zijn er diverse clinics en keeperskampen. Daar wordt je niet alleen beter van, maar leer je ook andere keepers kennen. 


Onze club heeft een aantal goede keepers. Heb je een vraag, schiet dan gewoon een van onze helden aan. Ze zijn een beetje apart (welke held is dat nu niet), maar je zult zien dat ze vooral onverwacht aardig zijn.


Rob Tilburg

TC/ Wedstrijd Secretariaat Senioren


Oh, coaches en trainers,


Aan keepers is altijd een te kort. Ondanks dat hij ervoor kiest, blijkt het vaak lastig om hem betrokken te houden. Daarom heb ik een aantal tips:

- ook een keeper heeft gewoon een naam, zoals Merel, Sven, Roos en Freek;

- veel keepers kunnen duiken, vliegen en er zijn er die zelfs in spagaat kunnen. Een goede warming-up is van belang, echter de warming-up voor de keeper bestaat uit andere oefeningen;

- wie heeft er niet van de piepjestest gehoord, deze is toch echt voor spelers. Er zijn oefeningen speciaal voor de keeper die een positief effect hebben op zijn cardio-conditie;

- betrek tijdens de training de keeper bij de uitleg van een oefening, hij is geen schietschijf;

- kijk tijdens een oefening of de keeper klaarstaat om de bal te verwerken, je hebt hem nog nodig tijdens de wedstrijd;

- een keeper is de laatste redding, ontstaat er een scoringskans dan is dat de verantwoordelijkheid van de verdediging;

- een strafcornermasker behoort tot de uitrusting van de speler, de verdediging, niet die van de keeper ondanks dat hij misschien wat ruimte heeft in zijn tas.


#🧡💙

 
Bijlage ISIMG902781.jpeg

Contact

Adres
Middellijn 3
3335 KC Zwijndrecht

Postadres
Postbus 347
3330 AH Zwijndrecht