Nieuwsbericht
Image-1.png Image-2.png Image.png
 
Fithockey

Derby Fithockey in de Brug

Nieuws afbeelding 7-11-2015

Derby biedt Fithockey voor elke sportieve senior

Gezelligheid en recreëren op eigen niveau

Door Michel van Straten

Zwijndrecht –  In 2013 werden ze al eens uitgeroepen tot sportploeg van het jaar in de gemeente Zwijndrecht in de categorie 'sportveteranen'. Ze werden al drie keer landskampioen door het jaarlijkse Fithockeytoernooi van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) te winnen. We hebben het hier over de senioren die zich elke donderdagmorgen op het complex van Derby bezighouden met Fithockey, een laagdrempelige, veilige en versimpelde spelvariant van het bekende veldhockey. De verslaggever van De Brug deed vorige week een keer mee.

 

Voorbereidingen

 

Rond kwart over negen arriveer ik in sportkleding aan de Middellijn 3. Er staan twee auto's en een fiets. In de kantine sjouwt een ouder persoon rond met een krat hockeykleding. Ik maak een inschatting. Hij zou weleens tot de doelgroep kunnen horen. Ik stap op hem af en gok dat het Eric Schuuring, de spelleider, is. Ik heb het mis. Het is Jan Stadelmaier, de man die in 2009 Fithockey bij Derby van de grond hielp. Ik bied aan hem te helpen. Hij is inderdaad bezig met de voorbereidingen van de Fithockey-training die straks van start gaan. Vanuit een container draag ik een tas met zogenaamde bouncesticks naar het kunstgrasveld. De sticks zijn van kunststof en hebben aan het eind een knots van foam. Jan nodigt me uit om vooraf even een balletje te slaan om vast te wennen. Het valt niet tegen. De bal is groter en veel zachter dan een traditionele hockeybal. Door de ronde vorm van het slaggedeelte van de stick kan de bal alle kanten uitschieten. Van Jan krijg ik het advies de stick bij het slaan enigszins schuin te houden. En oppassen, wanneer je de stick voor je houdt. Raakt de stick de grond, dan kun je er zo overheen tuimelen. Ik ben gewaarschuwd, maar even later overkomt het me toch.

 

Hesjes

 

Inmiddels is het terras volgelopen met deelnemers (mannen en vrouwen) en, niet onbelangrijk, Eric Schuuring. Nadat ik wat handen heb geschud, dirigeert Eric de groep naar het veld. Eerst een groepsfoto en dan wat rondjes warm lopen. Hierbij wordt de groep geholpen door de zon, die opdat moment door de nevel heenprikt. De kalender wijst 29 oktober aan, maar het voelt bijna 's zomers aan. Links en rechts gaan er trainingsbroeken of –jacks uit. Na wat rek- en strekwerk is het tijd voor een technische werk. Eric laat de deelnemers slalommend met stick en bal langs pionnen gaan. Na een minuut of twintig is het gedaan met het inleidende werk en deelt Eric oranje en blauwe hesjes uit: zeven tegen zeven. Ik krijg een oranje exemplaar uitgereikt met de vraag of ik rechtsvoor wil spelen. Prima. Maar nu wordt het wel moeilijker. Nu moet ik al lopend de bal zien af te stoppen, tegelijkertijd om me heen kijken en ook nog voor een bruikbare pass zorgen. M'n medespelers zeggen dat ik het goed doe. Da's mooi. Maar vooral ervaar ik bij iedereen spelplezier en gedrevenheid. Een keer missen? Volgende keer beter. In de rust is er water en daarna wordt er van speelhelft gewisseld. Na de pauze is 'blauw' sterker. De uitslag? Ik zou het niet weten.

 

Sportieve achtergrond

 

En passant heb ik bij een paar spelers gevraagd naar hun sportieve achtergrond. Cora Wink volleybalde ooit, Leo Langendoen voetbalde, Wim Tuytel deed aan waterpolo en korfbal. Hockey? "Waarschijnlijk ben ik de enige met een hockeyverleden,” bekent Eric Schuuring (68) na afloop. "Maar dat doet er niet toe. Deze variant is voor iedereen zeer toegankelijk. De doelstelling is gezelligheid en recreëren op je eigen niveau. Iemand kan bepaalde oefeningen overslaan of voor een bepaalde positie in het veld kiezen. We houden rekening met de mogelijkheden van elkaar. In principe bieden we elke week Fithockey. Alleen bij vorst of hevige regenval blaas ik het af. In dat geval stuur ik rond half negen iedereen een e-mail.”

 

Belangstellenden kunnen vrijblijvend een aantal ochtenden meedoen. Meer info: [email protected] of tel. 078-6127160. Zie ook www.hcderby.nl

 

Contact

Adres
Middellijn 3
3335 KC Zwijndrecht

Postadres
Postbus 347
3330 AH Zwijndrecht